Web siteleri ile blog siteleri ilk etapta birbirinden farklılaşmaktadır. Blog web siteleri sadece blog yazı yazma üzerine ayrılmış olan ve kişilerin kendi deneyimlerini, düşüncelerini ve yaşam biçimlerini yansıtan makale içeriklerini yazabildikleri web sitelerine verilen addır. Ancak blog web sitelerinin dışında blog yazıları bireysel web siteleri ile kurumsal web sitelerinde bir sayfa olarak da bulunmaktadır.
Klasik kurumsal web tasarım fiyatları ile blog site fiyatları arasında farklar oldukça farklıdır.
490 TL'den başlayan blog site fiyatları için iletişime geçiniz.
Blog kelimesi web ile login kelimelerinin birleşmesiyle oluşturmuştur. Bireysel/kişisel web siteleri internetteki günlüğünüz olarak öne çıkabilir. Hem aktarım sağlama sağlama aracı hem de kişisel deneyimlerin daha da görünür kılmanın en etkili yoludur. Blog yazan kişilere blogcu ya da blogger adı verilmektedir. Öte yandan bloglama kavramı da sıklıkla kullanılır. Bloglama ise bir güncelleme durumunu ifade etmede kullanılır.
Blog yazarken kendi kişisel düşünce ve fikirlerinizi çeşitli görsel, animasyon, video, görüntü ve fotoğraf ile de anlatmanız mümkün! Blogların teknik çalışmaları oldukça azdır. Özellikle de blog web sitelerinde ayrıntılı bir teknik çalışma olmaz. Kurumsal bir web sitesinde yer alan blog sayfası ise web sitenin seo çalışması ile öne çıkarılır.
Bloglar daha çok bir kişi tarafından kaleme alınırlar ve zaman içerisinde periyodik olarak güncellenebilir. Bloglar kullanıcıların sorularına yanıt arayan ve ihtiyaca cevap veren konular üzerinden yazı yazarlar. Diğer yandan genel olarak bir problemi konu edinirler. Her blogger kendi özel ilgi alanına ve mesleğine göre hobilerinden, futboldan, sanattan, yemek tariflerinden, çalışma hayatından ve toplumsal sorunlardan siyasi çözümsüzlüklere kadar birçok konuda düşüncelerini belirtebilir.
Blog grupları hemen hemen her yerde farklı ilgi alanlarına sahip olan kişilerden öğrenilen, fikirleri önemsenen ve bu bloglar aracılığıyla ortak fikir sahibi kişilerin arkadaş ortamlarına dahil olma ya da birlikte ortak hareket etme gibi durumların görüldüğü bilinmektedir.
Bloglar okuyucuların yazılanlardan en iyi şekilde faydalanmasına yönelik olarak tasarlanmıştır. Bu açıdan bakıldığında 3 temel prensiple hareket etmektedir. Bunlar:
Bir blog sayfasını incelediğinizde size son derece sade ve basit gelebilir. Zaman içerisinde artan blogger ve blog siteleri bu algıyı altüst etmeye yeter de artar bile. Önceden teknik arka plan çalışmaları daha yüzeysel seyrederken bugün blog sayfalarına daha fazla özen gösterilmektedir.
Öte yandan blog sitesi olmayan yani kurumsal sitelerde kullanılan blog sayfalarının da önemi çoktur. Kurumsal web siteleri kendi işletmeleri temelinde içerikler oluştururlar. Bir zaman sonra bu içerikleri koyacakları sayfa başlığı bulamazlar. Tam da bu noktada blog sayfaları devreye girer. Blog sayfaları ile yüzlerce içerik oluşturabilirsiniz. Koskoca bir arşiv!
Blog yazılarında en son yazılan yazı en önde görünür. Bunun temel sebebi ise blog sayfasına giriş yapan herkesin yazılan en son yazıyı okuması sağlanır. Sürekli olarak düzenli bir şekilde eklediğiniz yazılar sayfanın aşağısına doğru bir akış gösterecektir. Böylelikle kendi arşivinizi yaratmış olursunuz.
Birçok blogger yorum kullanmayı tercih etmektedirler. Fakat bütün bloggerlar yazı yazarken yorum tekniğinden yararlanmayabilir. Üstelik yorum yapabilme yeteneği bilgi ile doğrudan ilişkilidir. Çünkü bilgi olmadan yorum da olmaz.
Öte yandan blog yazarları tek başına konuşmayı pek sevmezler. Bundan dolayı da karşılıklı iki kişi konuşuyormuş gibi bir mantıkla yazı yazarlar. Bütün bunların yanı sıra metin içeriğine yorum kısmı açık hale getirilerek okuyucuların da yorum yapması sağlanabilir. Hatta birçok blog siteleri bu yola başvurarak okuyucuları aktif ve dinamik tutarlar.
Yorum modülü sayesinde ziyaretçiler gözlemlerini, bilgilerini, düşüncelerini, eleştirilerini ve sorularını göndererek bir fikir kulübü haline getirebilirler.
Bir blog sitesine ya da kurumsal web sitenizde bir blog sayfasına sahip olmanız son derece önem teşkil etmektedir. Hangisine sahip olursanız olun yerine getirmeniz gereken bazı sorumluluklar vardır. Bunlardan birisi de güncellemedir.
Güncellemeden kasıt ise devamlı olarak içeriklerin yenilenmesidir. Değişen dünyada her gün yeni bir keşif yeni bir icat olmaktadır. Dünün bilgisi ile bugünü yönetmek pek de mümkün değildir. Bu sebeple bloggerlar yani blog yazarları güncel olan bilgileri sürekli olarak takip ederler.
Web Sitenizde Neden Bir Blog Sayfası Oluşturmalısınız?
Kurumsal bir web sitesine sahip olmanın en önemli tartışması Google’da üst sıralara çıkıp çıkmamakla ilgilidir. Google ya da Yandex gibi arama motorlarında üst sıralara çıkmak isteyen web siteleri Seo çalışmalarına başvurmaktadır. Seo çalışmasının bel kemiğini ise içerikler oluşturmaktadır.
Sayıca fazla ve nitelikli özgün içerikler Google’da üst sıralara çıkmanız için size geniş bir kapı aralamaktadır. Peki 50 sayfalık web sitenizde kaç içerik ekleyebilirsiniz ki? Bu sebeple de kurumsal web siteleri blog başlığı altında bir sayfa açarlar. Bu sayfa anasayfa-hakkımızda-iletişim gibi başlıkların arasında olmaktadır.
Blog sayfası açıldıktan sonra istediğiniz kadar içerik eklemeniz mümkündür. Çünkü içerikler sizi Google üst sıralara çıkaracak, geniş kitlelere erişmenizi sağlayacak olan önemli unsurlardan biridir.
Neden bir blog sayfasına sahip olmalısınız? sorusuna birçok yanıt vermek mümkündür. Genel itibariyle blog oluşturmanın sebepleri olarak şunları sıralamak doğru olacaktır. Bunlar:
Bir blog yapmak için toplamda 5 noktayı gerçekleştirmiş olmanız gerekir. Blog sitesi oluşturmak son derece kolaydır. Sizlere tavsiyemiz kişisel bir web sitesi kurup orada bir blog sayfası açmaktır. Daha etkili ve profesyonelce görüneceğinden emin olunuz. Peki bu beş adım nelerdir?
Bir blog sitesi kurmak için WordPress gibi geniş kitlelere hitap eden bir platformdan destek alabilirsiniz. Sınırsız sayıda eklenti ile günümüzde en fazla kullanılan ve en iyi olarak öne çıkan blog platformu WordPress’tir.
WordPress yaklaşık 100 milyon aktif kullanıcısı ile birlikte büyük bir platformdur. Öte yandan WordPress’in en fazla değer verdiği konulardan birisi de blog yazarlarıdır. Neden WordPress tercih etmeliyim sorusunun yanıtları ise aşağıda tek tek sıralanmıştır.
Hosting hizmeti almadan önce mutlaka kendi alan adınızı satın almalısınız. Ücretsiz bloglarda Url adresi oldukça kötü görünmektedir. Bu nedenle de olabildiğince kişisel bir web sitesi aracılığıyla blog yazmak daha mantıklı bir seçenek olarak öne çıkabilir.
Ücretsiz bloglar da birçok problem yaşanmaktadır. Sınırlı bir ölçek sunmaktadır. Ancak bundan dolayı da blogunuzu kendiniz oluşturmamalısınız. Profesyonel destek aldığınızda işlerin daha hızlı ve iyi gittiğini göreceksiniz. Sınırsız bir alan ile bütün videoları, resimleri, bilgi, belge, dökümanları ve yüzlerce temayı barındırma yani hosting hizmeti ile 7/24 çalışan bir sistem içinde tutabilirsiniz.
Her şeyden önce iyi bir alan adı yani domaine ve blogunuz içindeki fotoğrafları, videoları, resimleri, bilgileri ve belgeleri barındırmak için bir hostinge ihtiyacınız vardır. Web sitenizin Url adresi sizlerin etki alanını da belirlemektedir. Barındırma hizmeti olarak öne çıkan hosting ise web sitenizin kesintisiz yüzüdür. Herhangi bir problemde yaşanabilecek ani gelişmelere karşı blogunuzdaki bilgileri ve resimleri koruyabilen bir konumdadır.
Sınırsız bir alanda blog oluşturmanız çok daha değerlidir. Çünkü istediğiniz kadar resim, fotoğraf, video, yazı ve döküman ekleyebilirsiniz. Hosting yani barındırma bant genişliğinin sınırsızlığı doğrudan doğruya bloglarınızı etkiler.
Blog sitenizin genel görünümü sağlamak ve etkili temalar kullanarak tasarımı kendi ellerinizle yapmanız mümkündür. WordPress içerisinde yüzlerce ücretsiz tema bulunmaktadır. Bu temalar aracılığıyla kendi kendinize blogunuza yön verebilirsiniz.
Profesyonel görünüm sergileyen ve kullanımı son derece pratik olan blog temaları ziyaretçilerinizin de hoşuna gidecektir. WordPress kullanarak tek tıkla tema değişimini görebilirsiniz. Bloglarınızda tema değişimlerini önemseyin! Değişim daima sizi daha fazla motive edecektir.
Öte yandan aklınızda bulunması gereken bir diğer seçenek ise blog tasarımınızın sizleri yansıtmasıdır. Bu açıdan bakıldığında her tema ayrı bir özgünlüktür. Blog siteniz ne kadar çekici görünürse o kadar fazla ziyaretçiye ev sahipliği yapacaktır.
Herkes blog yazabilir. Ancak blog yazmak için belirli birikim, deneyim, tecrübe ve bilgiye sahip olmak önemlidir. Bütün bunların dışında bir hobi ya da yeteneğe sahip olmak da sizi bir blog yazarı yapabilir.
Bloggerlar her yaş, meslek ve cinsiyet grubuna mensup kişilerden oluşmaktadır. Herkes bir blog köşesi ile birçok kişiye ulaşıp web sitesine ziyaretçi çekebilir.
En fazla okunan blog yazarları kendi kişisel yaşamı ve hobileriyle ilgili kesintisiz yani sürekli bilgi aktaran bireylerden oluşmaktadır. Birçok kimse blog aracılığıyla sağlık, siyaset, tarım, ekonomi, eğitim, güvenlik, dernek ve vakıfların gönüllü sosyal çalışmalarını ele alan yazılar da yazarlar.
Kurumsal web siteleri daha fazla kullanıcıya erişmek ve web sitelerinde kullanıcı trafiği yaratmak için blog yazılarına başvururlar. Bu blog yazılarında daha çok bir yönlendirme ve müşteriyi ikna etme çabaları söz konusudur.
İnternet kullanıcıları, bir blog sitesi ile web sitesi arasındaki farkı sürekli merak etmektedirler. Genel anlamda arasındaki farkı sizlere yansıtmaya çalışacağız. Web siteleri kendi arasında farklı kollara ayrılmaktadır. Blog da bu kollardan birini oluşturmaktadır. Blog siteleri kendine has özellikleri ve bireysel kullanıcıları ile öne çıkmaktadır. Blog siteleri kurumsal ve e-ticaret sitelerinden farklı olarak daha çok düşünce belirtme mecrası olarak öne çıkmaktadır.
Blog sayfasına sahip olmanız için kod bilgisine gerek yoktur. Hazır taslaklar halindeki binlerce tasarıma sahip olan blog sayfalarını kullanmak artık çok kolay! Kod bilgisi olmadan da blog sayfasına sahip olabilirsiniz demiştik. Fakat kod bilgisine sahip olursanız kendinize has bir biçimde tasarımlar gerçekleştirebilirsiniz.
Blog çeşitleri çok zengin bir yelpazeye sahiptir. Özellikle de kişisel blog sayfaları en fazla kullanılan blog sayfalarıdır. Kişisel blog sayfalarında eğitim, sağlık, spor, ilişki ve siyasi konularda yazılar yazılıp, tartışmalar yürütebilir. Blog açmak için düşünmeyin! Yazı yazmaktan kimse zarar gelebilir ki? Üstelik tanınırlığınızı artırabilir günün birinde bunun üzerinden kazanç da sağlayabilirsiniz.
Öte yandan kimi blog siteleri ise sadece bilgi vermek amacını taşımaktadır. Bilgi verme, tavsiyede bulunma ve kişileri yönlendirme noktasında etkindir. Bu sebeple de bloggerlar sade bir tasarımla bilgi vermeyi tercih ederler.
Geniş bir zaman dilimine mi sahipsiniz o halde ne duruyorsunuz? Deneyimlerinizi ve hobilerinizi olaylara karşı bakış açınızı geniş kitlelere karşı ifade edin! Kendi tasarımınızı kendiniz oluşturun ve herkese farklı bir bakış açısı sunun. En iyi blog siteleri özel amaçla tasarlanmış blog siteleridir.
Kişisel blog sayfaları bloggerların bizzat ismini taşır. Doğrudan doğruya kişi temellidir ve bireysel özelliklerle hareket eder. Kişisel blog sayfalarında konu sınırlaması yoktur. Hemen hemen herkes kendi hakim olduğu alanla ilgili olarak yazılar yazabilirler.
Kurumsal firmaların kendi web sitelerinde ekstra içerik eklemek için oluşturulmuş bir alan görünümündedir. Dolayısıyla burada blog başlığı altında istenildiği kadar içerik eklenebilir. Bu kısımda işletmeler kendi hizmetleri ve ürünleri ile ilgili olarak makaleler oluşturmaktadır. Böylelikle Google’da daha kolay bir şekilde üst sıralara çıkabilirler.