Google'da web sitesi tasarımı fiyatları olarak arama yaptığınızda binlerce sonuç elde edilecektir. Kurumsal veya kişisel olarak bu hizmeti sunan sitelerden fiyat teklifleri almaya başlamadan önce riskinizi azaltmak için bu sorulara yanıt almanızda fayda var:
1. Ücretin İçerisinde Hangi Hizmetler Var? — Her web tasarım ajansının farklı pazarlama ve fiyat politikası vardır. Aldığınız hizmetin içerinde alan adı, hosting, güncelleme, destek gibi hizmetlerin dahil olup olmadığından emin olun.
2. Sonraki Dönemlerde Ne Ödeyeceğim? — Web sitelerinin alan adı, hosting, ssl sertifikası gibi yıllık maliyetleri bulunmaktadır. Eğer web sitesi hizmetini bir paket halinde alıyorsanız bir sonraki dönem için ne kadar tutar ödemeniz gerektiğini bilmenizde fayda var.
3. Sayfalar ve İçerikler Kimin Tarafından Eklenecek? — Web sitesi oluşturma sürecinin büyük bölümünü sayfa ve içeriklerin oluşturulması alır. Web sitesi fiyatının içerisinde oluşturulacak sayfalar ve içerikler dahil olup olmadığından emin olun.
4. SEO stratejisi ve Danışmanlık Fiyata Dahil Mi? — Google'da üst sıralara çıkmak iyi bir strateji ile mümkündür. Hangi sayfalar nasıl oluşturulmalı, hangi anahtar kelimeler kullanılmalı, rakiplerden daha kaliteli nasıl içerikler üretilmeli, site dışı hangi araçlar kullanılmalı gibi sorulara doğru cevaplar verebilecek deneyimli kişilere ihtiyacınız olacaktır. Web sayfası fiyatları içerisinde doğal olarak bu hizmetler yoktur. Ancak unutmayın, en iyi seo tekniği doğru strateji uygulamaktır. Alacağınız paketin içerisinde kısa süreli de olsa seo danışmanlık hizmeti olması yararınıza olacaktır.
5. Fiyatın İçerisinde Kaynak Kodlar Dahil Mi? — En basit haliyle web siteleri, içlerinde yazılım dosyaları olan klasörden oluşur. E-ticaret ve kurumsal web tasarım paketlerinde sitenin güvenliği ve yazılımın kopyalanmasının önüne geçmek için ftp bilgileri paylaşılmaz. Wordpress, Joomla gibi açık kaynaklı CMS'lerde ftp bilgileri firma tarafından paylaşabilir.
6. Mobil Uyumluluk ve Google Hız Puanlarım Nasıl Olucak? — Google'ın yaptığı araştırmaya göre mobilden arama yapanların %53'ü yüklenme süresi 3 saniyeden fazla olan sitelerden çıkış yapmaktadır. Ülkemizde mobil cihazlardan yapılan aramaların %70'e yaklaştığını düşünürsek mobil uyumluluğun ve hızın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha vurgulamış oluruz.
7. Yönetim Paneli İle Neler Yapabilirim? — Web sitelerinin birbirlerinden ayrılan en önemli farkı kullandıkları sistemlerdir. Mevcut sayfaları düzenlemek, yeni sayfalar oluşturmak ve seo ayarlarını düzenlemek için gelişmiş bir yönetim paneline ihtiyacınız vardır. Standart editör ile oluşturulan düz içerikler ziyaretçilere çok cazip gelmiyor. Kullanıcıları sayfada tutmak için zengin tasarım araçlarına ve tekniklerine ihtiyacınız olacaktır.
8. Teknik Desteği Nasıl Alacağım? — Web siteniz yapıldıktan sonra herhangi bir problem yaşadığınızda neler olacak? Nasıl bir süreç işleyecek? Teknik desteği nasıl alacaksınız? Bütün bu sorulara tek tek yanıt arayacağız.
Web siteniz yapıldığı andan itibaren şirket adına sizin için bir tasarımcı görevlendirilir. Özellikle de mesai saatleri içerisinde doğrudan doğruya telefonla canlı destek talebinde bulunabilirsiniz. Mesai dışında ise mail, sms ve whatsapp üzerinden teknik destek talebini bırakabilirsiniz. Size sunulacak olan destek sizin için belirlenen tasarımcı tarafından gerçekleşir. Ayrıca mesai dışında teknik destek talebiniz 24 saat içerisinde yanıt bulur.
9. Web Sitesinin Yazılım ve Seo Altyapısı Güncelleniyor Mu? —
Yazılım ve seo altyapısı ister özel olsun isterse de wordpress ve joomla gibi hazır altyapılarla oluşturulmuş olsun zaman içerisinde web sitesinin yazılım ve seo altyapısı eskiyeceğinden dolayı periyodik olarak güncellemeler yapılmalıdır. Bu güncellemeler tıpkı cep telefonlarındaki güncellemeler gibidir.
Google sürekli olarak kendini yenilemekte ve değiştirmektedir. Web sitenizin yeni teknolojilere ve Google’ın sevdiği yeni tekniklerine sahip olması gerekir. Bu güncellemeler web sitenizi ziyaret eden kullanıcıların deneyimlerini de arttırmaktadır.
10. Kaliteli Hosting Hizmetini Sunuyor Musunuz? —
Genel olarak sıklıkla yapılan hatalardan birisi yurtdışından hosting hizmeti satın alınmasıdır. Yurtdışından hosting hizmeti satın almak istediğinizde daha kaliteli olacağı düşüncesi çok da doğru değildir. Hosting hizmetini lokasyon olarak ne kadar uzak bir mesafeden alırsanız o kadar fazla problem yaşarsınız.
Sunucuların kalitesi son derece önem teşkil etmektedir. Web sitenizin yazılımı ile hosting hizmeti uyumlu çalışmalıdır. Bu noktada web sitenizi yaptırırken şirketin hosting hizmeti verip vermediğine de dikkat ediniz.
Web sitesi ile hosting hizmeti ayrı ayrı yerlerden satın alındığında sitenin bazı fonksiyonları çalışmaz. Bu fonksiyonların çalışması için zorunlu düzenlemeleri kim yapacak? Esas olarak web sitenizi yapan şirket ya da kişiler size web sitenizin farklı birçok sunucuda aynı derecede çalışacağına dair garanti vermelidir.
11. İade ve İptal Seçenekleri Var Mı? —
İade ve iptal seçeneklerinin olmasına dikkat ediniz. Size önerilen tasarım ve web site düzenini beğenmediğiniz zaman iptal etme ya da iade hakkınızın olması gereklidir. İade ya da iptal seçeneği olmayan web site şirketlerinin size yaptığı web siteler içinize sinmezse ne olacak? Beğenmediğiniz tasarımları değiştirme hakkınız yoksa ne yapabilirsiniz ki? Bu sebeple de teklif alırken sormanız gereken en önemli soru iade ve iptal etme hakkıdır.
12. Web Sitemde Kaç Sayfa Olacak? —
Web siteniz için teklif alırken mutlaka fiyatla bağlantılı olarak sayfa sayınızı da öğrenin. Çünkü fiyatlar genel olarak sayfa sayınızı da etkilemektedir. Web sitenizde bulunan temel sayfalar şunlardır: anasayfa, hakkımızda, iletişim ve varsa blog. Bunlar hemen hemen her web sitesinde bulunan sayfalardır. Bunların dışında ekleyeceğiniz her sayfa ve alt sayfaları iyi tasarlamalısınız.
Sayfa sayısı arttıkça fiyatın da artmasının temel sebebi web tasarım şirketinin web sitenizde daha fazla vakit geçirmesi ile ilgilidir. Dolayısıyla teklif alırken mutlaka web sitenizde olacak olan sayfa sayısını sormalısınız.
13. Gelecekte İhtiyacım Olacak Özellikleri (SanalPos vs.) Yapabilecek Misiniz? —
Web tasarım şirketinin sizin için yarattığı web sitesi gelişime, değişime ve dönüşüme açık olmalıdır. Bu sebeple de bugün için düşünmediğiniz bir fonksiyonu zaman içerisinde ekleyebilmelisiniz.
Gelecekteki ihtiyaçlarınızın ne denli bir değişim yaşayacağı bilinmez. Değişime açık olmayan web siteleri sabit kalır, geliştirilemez. Özellikle de kurumsal web siteniz varsa ve gelecekte sitenize sanal pos eklemek istediğiniz problemlerin çıkmaması gerekir.
14. Site Yayınlandıktan Sonra Sonuçları Nasıl Ölçüyorsunuz? —
Web siteniz tamamlandıktan sonra web tasarım firmasıyla olan ilişkiniz devam etmelidir. Web tasarım şirketi web siteniz üzerinde bazı ölçümler gerçekleştirmelidir. Bu ölçümlerin başlıcaları şunlardır: sayfa görünümü, ziyaretler, kullanıcıların web sitenizde geçirdiği süre, site hızı ve Google sıralamasındaki yerinin hesaplanmasıdır.
Analitik araçlar çerçevesinde sürecin nasıl işlediğini ve web sitenizden ne gibi kriterler öne çıkarıldığı öğrenmelisiniz. Bu istatistiklere ne sıklıkta sahip olduğunuzu da yine web tasarım şirketinden öğrenmeniz mümkündür.
15. Web Sitemi Oluştururken Görebilecek Miyim? —
Teklif alırken sormanız gereken en önemli soruların başında web site oluşturma sürecine dahil olup olmamanız gelmektedir. Kimi web tasarım şirketleri ile görüşürsünüz ve web sitenizi hazırlayıp teslim ederler. Ancak bu tercih edilen bir seçenek değildir.
Esas olarak web site oluşturma sürecinde sizlerinde bir yazılımcı, bir tasarımcı ve bir içerik editörü gibi etkin olmanız beklenir. Nitelikli ve kaliteli web tasarım şirketleri web sitenizi her aşamada gösterir. Sizden gelen öneriler ve içerik düzenlemelerini dikkate alırlar.
16. Tasarım Süreciniz Nasıldır? —
Web sitenizin tasarımları yapılırken web tasarım şirketinde çalışan web tasarımcı ile iletişim halinde olunuz. Tasarım referanslarına bakarak sevdiğiniz tasarımları, animasyonları ve diğer isteklerinizi sıralayabilirsiniz.
Tasarımlarını tek tek sıralayan web tasarımcılar çalışmaya daha hevesli ve isteklidir. Ayrıca deneyimli web tasarımcılar sürekli olarak sizlerin düşüncelerine ve önerilerinize önem vermektedir.
17. Eski Siteden Yeni Siteye Geçişte Bir Aksaklık Olacak Mı? —
Web siteniz yapılırken öncesinde farklı bir domain adında yapılmaktadır. Web siteniz tamamlandığında yeni sitenize geçiş sağlanır. Bu geçişte herhangi bir aksama olmaz. Çünkü web sitenizin eski domainde yapılması yeni sitenizde yeni bir başlangıç için son derece önemlidir.
18. Web Sitem Ne Kadar Sürede Tamamlanır? —
Teklif alırken sorulması gereken en önemli sorulardan birisi de kuşkusuz web sitenin tamamlanma süresidir. Web sitenin teslim süresi web sitenin sayfa sayısına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Sayfa sayısı 10 olan bir web sitesi için teslim süresi 6 iş günüdür. Ortalama bir web sitesinin teslim süresi ise 10 iş günü olarak belirlenmiştir.
19. Referanslarınız Nelerdir? —
Referanslarını gönül rahatlığıyla sunamayan bir web tasarım şirketi size fayda sağlayamaz! Referanslarını tek tek sıralayan ve o referanslar üzerinden tasarımları size anlatabilen bir web tasarım şirketi web sitenizi daha etkili yapabilir.
Öte yandan teklif alırken size tek bir referansını göstermeyen bir web tasarım şirketi deneyim sahibi değildir. Referanslar web siteniz için bir ışıktır. Web tasarım şirketinin ışığı yoksa sizi de aydınlatamaz.
20. Web Sitesini Yayına Alırken Hangi Testlere ve Analizlere Sokacaksınız? —
Web siteniz tamamlandıktan sonra yayına alınırken bazı test ve analizler uygulanır. Bu test ve analizler web sitenizin daha iyi çalışmasına yöneliktir. Google bu test ve analizleri sunarak web sitelerin kullanıcı deneyimlerini artırmayı hedeflemiştir. Web sitesini yayına alırken sıklıkla kullanılan iki test vardır. Bunlar Mobil Uyumluluk Testi ile Pagespeed (Sayfa Hızı) Testi olarak öne çıkmaktadır.
Mobil uyumluluk testi web sitenizin masaüstü bilgisayarda nasıl görünüyorsa mobil cihazlarda da bozulmadan görüntülenebilmesini sağlamaktadır.
Bu test sayesinde ne kadar mobil uyumlu olduğunu görebilirsiniz. Pagespeed (sayfa hızı) testi de web sitenizin açılma hızını hesaplamaktadır. Web sitenizin hızının ölçülmesi kullanıcı deneyimlerini arttırmaktadır.