Web tasarım fiyatları araştırması yapanların merak ettiği konuların başında Google sıralama faktörleri ve üst sıralara çıkma (seo) teknikleri gelir.
Teknik kısımlara geçmeden önce Google sıralamasının temel mantığından bahsetmek gerekir.
Bu mantığın çıkış noktası “fayda sağlamak”tır.
Web sitenizde yayınladığınız içeriklerin kullacılara bir fayda sağlamalıdır.
Web sitenizi ziyaret edenlerin İhtiyacını karşılayın, sorununu ortadan kaldırın, merakını giderin, rakip sitelerden çok daha kaliteli içerik sunun.
Bilgilerin doyuruculuğu dışında doğru bilgi olması da çok önemlidir. Web sayfanızı doğru ve tatmin eden bilgilerle donatmalısınız.
Bu noktada içeriğin kaliteli, özgün, farklı, güncel ve zengin niteliklere sahip olması gerekmektedir.
Bir içeriğin özgün olması demek, benzersiz olması demektir. Konu bakımından aynı olsa dahi içerik tamamen kendine özgüdür.
Güncel içerikten kasıt ise bilgilerin zamana göre değişiminin takip edilmesi ve eski, geçersiz bilgileri içermemesi anlamına gelmektedir. Zengin içerik ise metin içeriğinin görsellerle, animasyonlarla ya da videolarla daha etkili hale getirilmesidir. Ancak temel prensip fayda sağlamasıdır.
Diğer bir önemli husus ise “marka bilinirliği”dir. Bir markanın bilinirliği ne kadar çoksa kullanıcılar tarafından Google'da daha çok araması olacaktır. Böylece web sitesi Google’da üst sıralara daha hızlı ve yerleşik bir şekilde çıkacaktır.
Google’da ilk sayfa çıkmak için aşağıdaki temel nitelikleri sağlamış olmanız gerekir. Bunlara sahip olmayan bir web sitesi ilk sayfada çıkmayacaktır.
— Anahtar Kelime Analizi:
Google’da organik olarak başarılı bir noktaya ulaşmak istiyorsanız ziyaretçilerinizin arama yaptığı anahtar kelimeleri iyi bir biçimde bilmelisiniz. Anahtar kelime analizi yapmanın en önemli faydası odaklandığınız kitleyi kendinize çekmenin yollarını sunar.
— Seo Çalışması:
Hem site içerisinde hem de site dışında yoğun bir seo çalışması yürütülmesi gerekir. Seo çalışmasının bir binanın inşa edilmesi gibi düşünebilirsiniz. Binanın temellerinin atılması, katların teker teker çıkılması, her katın ayrı ayrı yapılması gibi web sitenin de seo çalışması böylesine incelikli bir çalışmayı zorunlu kılar. Arama motorlarında üst sıralara çıkmak için tek bir şey çalışma yoktur. Seo çalışması ile bir kazanım süreci başlar. Aşama aşama üst sıralara çıkmanız mümkündür.
— Rekabet Analizi:
Web sitenizin temel seo çalışmalarını gerçekleştirdiniz, içerikleri özgün bir biçimde yazıp anahtar kelimelerin uygun kullanımına da dikkat ettiniz. Peki rakiplerinizin mevcut durumlarını, hareket alanlarını ve çalışmalarını ne kadar takip ediyorsunuz ? Ne tür içeriklere sahip olduklarını, hangi seo çalışmalarını yürüttükleri konusunda bir bilginiz var mı ? Rakipleri tanımadan rekabet ortamının getirilerini ya da götürülerini anlamak güçtür. Dolayısıyla rekabet analizi yaptığınız takdirde Google’da ilk sayfada çıkabilirsiniz.
— Markalaşma:
Markalaşmak, bilinir olmak, tanınmak her açıdan avantaj sağlayabilir. Bilinen bir firma olduğunuz takdirde kullanıcılar arama motorunda sizi daha fazla arayarak web sitenize girecektir. Bundan dolayı da Google’da üst sıralara çıkma olasılığınız artacaktır.
— Kullanıcı Deneyimi:
Kullanıcı dostu bir web sitesine sahip olmak, kullanıcıların rahatlıkla hareket edebildiği bir web tasarım inşa etmek kullanıcı deneyimini arttıracaktır. Sayfa içi linklemelerle kullanıcıları sayfada daha da fazla tutabilirsiniz. Kullanıcı deneyimi yüksek olan web sitelerin Google’da üst sıralara çıkması daha kolaydır.
— İçerikler:
Bir web sitesi için seo çalışması ne kadar önemli ise içerik oluşturmak da o kadar önemlidir. Fakat içerikler sadece web sitesi dolu gözüksün diye oluşturulmaz. Web sitesi içerisinde yer alan metinlerin her birinin birer amacı olmalıdır. Her şeyden bir fayda sağlamalıdır. Diğer yandan içeriklerinizin özgün, kaliteli ve güncel olmasına da dikkat ediniz. İçerikler ne kadar güçlü ise Google’da üst sıralara çıkmak o kadar mümkün.
Web sitenizde yazdığınız her içerikte bir ya da birkaç anahtar kelime kullanarak Google’da üst sıralara çıkmanız mümkün.Fakat olabildiğince tek kelimelik anahtar kelimeler kullanılmamalıdır. Kullandığınız anahtar kelimelerle arama yapıldığında kullanıcıların karşısında sizin web sitenizin çıkması kaçınılmazdır.
Örneğin; Google’da eğitim diye arama yaptığınızda karşınıza milyonlarca sonuç çıkacaktır. Ancak arama yaptığınız anahtar kelimeyi daha da daraltarak İstanbul’da eğitim diye girdiğinizde sonuçlar biraz daha azalacaktır. Dolayısıyla anahtar kelimeyi metnin içerisinde geçirdiğinizde kullanıcılar arama yaparken karşılarına web sitenizdeki metin çıkabilmektedir.
Web sayfanıza içerik yazdığınızda anahtar kelimeyi ilk paragrafta geçirmeniz gerekmektedir. Google açısından ilk paragrafta anahtar kelimenin geçmesi oldukça önemlidir. Sayfa içi seo gözetildiğinde anahtar kelime öne çıkan en önemli faktördür. Yine anahtar kelimeyi Url’de geçirmeniz web sitenizin Google’daki sıralaması açısından oldukça önemlidir.
Diğer yandan kullandığınız anahtar kelimeleri web sayfanızdaki metnin içerisinde farklı noktalara dağıtmalısınız. Metnin içeriğinin anahtar kelime ile doldurulmasının bir getirisi olmayacaktır. Anahtar kelimelerin cümle içerisinde sırıtmaması için anlamlı cümleler içerisinde verilmelidir.
Sonuç olarak, Google’da üst sıralara çıkma noktasında anahtar kelime kullanımı oldukça önemlidir.
1. Anahtar Kelime:
Anahtar kelimeler, kullanıcıların özellikle aradıkları bilginin iki ya da üç kelimede ifade edilmesidir. Bu anahtar kelimelerin web sayfanızdaki metin içerisinde kullanılması kullanıcılar tarafından erişilmesini sağlayacağı için Google sıralamanızı yükseltecektir.
2. Özgün İçerik:
Sizi en iyi yansıtan ve sizi en iyi tanıtan kimliğinizin özgün niteliklere sahip olması beklenir. Dolayısıyla metin içerikleri yazılırken kopya veya çalıntı bilgiye olanak vermemek gerekir.
3. Rakipleri Tanıma:
Aynı sektörün içerisinde çalışan firmalar gerçek hayatta olduğu gibi internet ortamında da rekabet içindedir. Rakiplerin yaptıkları ya da yapmadıkları sizler için ilham kaynağı olmalıdır. Böylelikle rakiplerinizi internet dünyasında da geride bırakarak Google’da üst sıralarda yer almanız mümkün.
4. Link:
Link konusuna geldiğimizde karşımıza iki tür linkleme modeli çıkmaktadır. Bunlardan birincisi site dışı linkleme; diğer ise site içi linkleme modelidir. Site dışı linkleme kaynak göstermek gibidir. Site dışı linkleme ile web siteniz içinde bulunan bir yazının başka bir web sitesindeki yazıyla ilişkili olduğunu belirtmiş olursunuz. Site dışı linkleme yapılırken dikkat edilmesi gereken ise her açıdan üstün olan bir web sitesini linklemek gerekir.
Site içi linkleme ise web siteniz içinde bulunan yazınıza yine web siteniz içinde bulunan başka bir yazınızı link vererek kullanıcıların web sitenizde daha fazla kalmasını sağlayabilirsiniz. Google’ın önemsediği konulardan biri de hiç şüphesiz linklemedir.
5. Mobil Uyumlu Web Tasarım:
Bir web sitesinin mobil uyumlu olarak inşa edilmiş olması Google’ın gözünde pozitif bir etki yaratır. Diğer yandan mobil uyumlu web tasarımlar kullanıcı deneyimini maksimum seviyelere taşır. Kullanıcılar bir web sitesini ne kadar fazla tercih ederse Google o web sitesini üst sıralara çıkararak ödüllendirecektir.
6. Site İçi İçerik ve Görsel Optimizasyonu:
Her şeyden önce görselliğe kullanıcıların çok fazla önem verdiğini bilmelisiniz. Bu nedenle web sitenizin içeriğini tasarlarken mutlaka yazı ile görseli bir arada kullanmaya özen gösteriniz. Kullandığınız görsellerin adlarında anahtar kelimeyi geçirmeniz Google’ın dikkatini olumlu yönde çekmenize sebep olacaktır. Sadece anahtar kelimede değil alt text bölümünde de anahtar kelimeyi kullanmalısınız. Google bütün bu durumları göz önünde bulundurup sizi sıralamada üst sıralara doğru atacaktır.
7. Site ve Sayfaların Açılma Hızı:
Web sitenizin hızı düşükse eğer kullanıcılar tarafından pek de tercih edilmeyecektir. Çünkü kullanıcılar aradıkları bilgiye çok hızlı bir şekilde ulaşma hedefindedir. Tercih edilmeyen web tasarımlar Google’da üst sıralara çıkamaz. Ancak web sitenizin ve sayfalarınızın hızı yüksekse birçok açıdan artı kazanacaksınız. Hem müşteri hacminiz artacak hem de Google’da üst sıralara çıkarak zirvede olacaksınız.
8. Domain Etkisi:
Google’da üst sıraya çıkmak istediğiniz anahtar kelimeyi domain de kullanmak birçok açıdan avantaj sağlayabilir. Hem ziyaretçiler için akılda kalıcı olması bakımından hem de üst sıraya daha kolay çıkması açısından birçok artısı bulunmaktadır.
Google domainin geçmişinin de temiz olmasına yani sabıkasız olmasına dikkat eder. Kötü sabıkalı bir domainin adı ne kadar iyi olursa olsun Google açısından dezavantajlı konumdadır. Dolayısıyla seçeceğiniz domainin köklü bir geçmişi olabilir ancak kötü bir geçmişi olmamalıdır. Öte yandan domain adı ne kadar kısa olursa o kadar iyidir. Kısa olması olumlu etki yaratacaktır.
Sonuç olarak, domainin kısa olması, köklü bir geçmişe sahip olması, sabıkasız olması ve içerisinde anahtar kelimenin geçiyor olması Google’da sıralamada yükselmenize destek olacaktır.
Google sıralamalarında yükselmenizi engelleyecek birçok faktör olabilir. Bu faktörlere baktığımızda;
İçeriğin Eksik Olması:
Google web sitenizin içeriği ile doğrudan ilgilenir. Dolayısıyla metin içeriklerinizin doğru, tam ve yeterli olması gerekir. Kullanıcılar, web sayfanızı ziyaret ettiğinde doyurucu bilgilerle karşılaşmalıdır. İçeriğin eksik olduğu bir web sitesinin Google’da üst sıralara çıkması mümkün değildir.
Güncel İçeriğin Olmaması:
Bir başka içerik konusu ise web sitenizde mevcut olan içeriğin eski bilgilerle ya da diğer bir ifadeyle geçerliliği söz konusu olmayan bilgilerle dolu olmasıdır. Metin içeriğinizin güncel bilgilerden oluşmasına dikkat ediniz. Google’da sıralamayı etkileyen faktörlerden birisi de içeriğin güncelliğidir.
Anahtar Kelimenin Yanlış Kullanımı:
Anahtar kelimeleri har vurup harman savurarak web sitenizdeki metinlerin içinde boğmamalısınız. Akılcı bir yöntemle anahtar kelimeleri stratejik olarak metnin içerisine yerleştirmelisiniz. Böylelikle hem anahtar kelimeleri kullanmış olacak hem de Google’da üst sıralara çıkma fırsatı yakalayacaksınız.
Çalıntı ya da Kopya İçeriğin Kullanılması:
Web sitenizdeki metinlerin özgün olmasına dikkat ediniz. Bir başka web sitesinden kopyalayıp kendi web sitenize yerleştirdiğiniz bilgilerin size hiçbir katkısı olmayacaktır. Keza zararı ise daha büyük boyutlara açığa çıkacaktır. Google çalıntı olarak kullandığınız bilgileri tespit eder ve Google’da üst sıralara çıkmanızı engeller.
Anlamsız, Karmaşık Menü Dizilimi:
Anlamsız ve karışık menü dizilimleri kullanıcılar tarafından pek fazla tercih edilmez. Sade bir tasarım ve düzenli bir menü dizilimi web sitesi içerisinde dolaşımı da kolaylaştıracaktır. Bu dolaşım kullanıcıları web sitesinde tutmanın iyi bir yoludur. Eğer kullanıcılar karışık gelen bir anasayfa ve menülerle karşılaşırsa o web sitesinde durmak istemeyecektir. Bu durum da sizin Google sıralamasında yükselmenizi engeller niteliktedir.
Sayfanın Açılma Hızının Düşük Olması:
Web sitenizin ve sayfalarınızın açılma hızı düşükse kullanıcılar web sitenizde olabildiğince çok az vakit geçirecektir. Kullanıcıların ilgi göstermediği web siteleri Google sıralamasında üst sıralara çıkamazlar.
Web Tasarımın Mobil Uyumlu Olmaması:
Mobil uyumluluk Google’ın sıralama kriterlerinden belki de en önemlisidir. Kullanıcı eksenli baktığımızda, bir web tasarımın mobil uyumlu olmadığı durumlarda ziyaretçilerin web sitesinden uzaklaştığını, girmek istemediğini ya da derhal çıkış yaptığını görmekteyiz. Bundan dolayı mobil uyumlu olmayan web tasarımlar Google’ın gözünde 1-0 yenik durumdadır.
Google’da ilk sıraya yükselmenin birçok avantajı vardır. Bu avantajlardan birine sahip olmak aslında ilk sıraya çıkmanın da önemini de gözler önüne serer.
Birçok firma ya da işletme için kar oranlarını maksimize etmek ciddi bir önem taşır. Bazı firmalar için ise prestij sağlamak ilk amacı taşır. Dolayısıyla hem ekonomik hem de kalite açısından Google’da ilk sırada olmak oldukça önemlidir.
Google’da ilk sıraya sahip olmak demek hedef kitlenizin sitenize daha çok ziyaret etmesi demektir. Dolayısıyla arama motorundaki sonuçlar arasından web sitenizin de kullanıcılar tarafından tercih edilebilir bir web sitesi olmasıyla ilgilidir.
Öte yandan herkesin ağzında tek bir soru var: Google’da ilk sıraya nasıl çıkabilirim?
İlk sıraya çıkmayı destekleyen birçok faktörü hep birlikte teker teker sıraladık.
Google birinci sırayı sürekli olarak değiştiren bir yapıda. Dolayısıyla bir gün ilk sırada olurken ertesi gün ikinci sıraya düşme ihtimaliniz yüksektir.
Önemli olan ne kadar uzun süre ilk sırada kalabildiğinizdir. Bu noktada dikkat edeceğiniz en önemli şey web sitenizi her konuda sürekli olarak geliştirmenizdir.